Wanita Mingguan menyediakan info kesihatan luar dan dalaman untuk wanita perihatin

Dikuasakan oleh Blogger.

Search This Blog

PATI JUS DELIMA BIO EMAS DICIPTA OLEH DR ABD RAZAK IBRAHIM

pati Jus Delima Bio Emas adalah formula yang dirumus khas oleh Dr. Abdul Razak bin Ibrahim MD.(UKM), MSc.(Biochem),(USA) hasil daripada kajiannya selama lebih tiga tahun. pati Jus Delima Bio Emas adalah jenama makanan kesihatan yang dicipta oleh beliau daripada kombinasi ekstrak buah-buah pilihan yang termaktub dalam Al Quran sebagai makanan sunnah yang terdiri daripada ekstrak buah delima, minyak biji anggur, minyak biji zaitun, kurma, manna, madu lebah dan diperkaya dengan air yang terbaik diatas muka bumi iaitu air zam-zam.

Selepas tamat pengajian sarjana di universiti di Chicago, USA, beliau bekerja disebuah kilang membuat ubat di Amerika selama 10 tahun. Pada masa itulah beliau mula membuat kajian keatas alternatif ubatan herba.

Pada masa lapangnya Dr Razak telah berkesempatan melawat ke penempatan yang dihuni oleh orang-orang yahudi. Di sana beliau mendapati golongan tua yahudi enggan menggunakan ubat-ubat moden sebaliknya mereka didapati menyediakan ramuan sendiri untuk dijadikan ubat yang terdiri daripada bijian anggur dan bijian zaitun serta delima yang ditumbuk bagi mendapatkan ekstraknya.

Apabila ditanya oleh Dr Razak kenapa mereka lebih yakin kepada ubatan yang dihasilkan daripada buah anggur, zaitun dan delima, orang yahudi ini menyatakan kebaikan buah ini telah tercatat bukan sahaja dalam kitab Injil bahkan juga dalam Kitab Suci Al Quran.

Bertolak daripada insiden inilah telah mendorong Dr Razak memulakan kajian terhadap lima jenis buah-buahan dan juga madu lebah serta manna atau Arabic Gum.

Beliau telah membuat rawatan menggunakan pati Jus Delima Bio Emas ini keatas pesakit-pesakitnya selama tiga tahun dan mendapati kesan yang amat positif terhadap penyakit-penyakit kronik seperti strok, serangan jantung, kanser payudara, kanser servis, kanser prostat, gout, resdung, kencing manis atau diabetes.

Setelah melihat kesan positif ini, beliau bekerjasama dengan seorang rakannya iaitu Encik Nordin Hj Jusoh untuk mengeluarkan secara komersial dengan menggunakan jenama pati Jus Delima Bio Emas.

Mereka telah memilih kilang milik Syarikat Sidratul Corporation dai Kuala Kangsar, Perak sebagai pehak yang mengilangkan BioDelima. Pemilihan kilang ini adalah atas asas bahawa kilang ini mengamalkan konsep IMP iaitu Amalan Pengilangan Mengikut Kehendak Syariat.

Di bawah ini adalah fakta mengenai kehebatan buah-buah yang menjadi komponen BioDeliama:

Buah Zaitun : Khasiat dan Keistimewaannya
"Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). 

Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun 7 kali di mana sebanyak 2 kali ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin.. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. 

Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat.

Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan:
1       Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, bertindak sebagai penambah zat makanan, 
- -    mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun.
4.       Membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.
5.       Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit. 

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. Satu kajian yang telah dijalankan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. 

Didapati bahawa negara yang mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut. 

Dalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar-pakar sains mendapati diet dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya. 

Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. 

Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung. 

Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. 

Berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)”.

Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Minyak Biji Anggur: Khasiat dan Keistimewaannya
Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. 

Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia. Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain.
OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C. Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin.

Ia adalah agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan membantu menguatkan sistem imun dan menurunkan kolasterol menghalang pembetukan darah beku memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.
"Minyak Biji Anggur mengandungi OPC terbaik & tertinggi dalam  sumber semulajadi. OPC's ialah antioksida yang utama dan penting & mempunyai kekuatan 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C"

MINYAK BIJI ANGGUR adalah semulajadi, serta tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Ia dapat membantu menguatkan sistem imun, menurunkan kolasterol, menghalang pembetukan darah beku dan memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.

Firman Allah bermaksud.”Kami adakan di bumi kebun-kebun yang berisi pohon-pohon kurma dan buah-buah anggur dan kami pancarkan di sana mata air, supaya mereka makan buah-buahnya dan apa-apa yang diusahakan oleh tangan mereka. Tiadakah mereka berterima kasih (kepada kami).”

Manafaat kesihatan OPC
Bertindak sebagai antiopengoksida yang unggul dengan melindungi sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas
- Menurunkan paras kolasterol LDL, dengan itu risiko penyakit kardiovaskular juga berkurang
(serangan jantung, angin ahmar,edema dan thrombosis)
-Mengurangkan pengumpulan platelet, dengan itu menurunkan risiko arterioklerosis
-Meningkatkan kekuatan dan kekenyalan salur darah, melindunginya daripada pecah, kebocoran
dan degenerasi dalm badan.
-Merencat pembengkakan (ederma) dan keradangan.
-Melegakan masaalah berpunca daripada vena varikos.
-Mengurangkan ketidakselesaaan wanita berkaitan dengan PMS dan putus haid.
-Mengurangkan kecenderungan ke arah Retinopati Diabetes.
-Memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien
dan meningkatkan kekenyalannya.

Buah Delima: Khasiat dan Keistimewaannya
Sejak dulu,delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang diolah menjadi minuman segar. Tak jarang pula diolah menjadi ubat penyembuh pelbagai penyakit.Seluruh bahagian tumbuhan delima ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan.

 Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk:
- pengubatan sakit perut kerana cacingan,
- buang air besar mengandung darah dan lendir (disentri),
- diarea kronis,
- perdarahan seperti buasir berdarah,
- muntah darah,
- batuk darah,
- perdarahan rahim,
- perdarahan rektum,
- prolaps rektum,
- radang tenggorok,
- radang telinga,
- keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.

Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita (taeniasis), batuk, diarea. 
Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi, perdarahan dan bronkchitis.

Buahnya boleh juga dimanfaatkan untuk:
- menurun berat badan,
- cacingan,
- sariawan,
- tenggorokan sakit, suara parau,
- tekanan darah tinggi,
- sering kencing,
- rematik (artritis),
- perut kembung.
- Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun demam, batuk, keracunan dan cacingan.

Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa- senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk menghentikan cirit birit atau disentri. Air rebusan bunganya boleh dijadikan alternatif pereda sakit gigi.

Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan hemostatik yang baik untuk keputihan.Jus buah delima  pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak.
Selain itu,delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi, kerana itu ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas.

Buah Kurma: Khasiat dan Keistimewaannya
 Nama botani kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma segar memiliki isi berserat lembut dan rasanya sangat manis, seperti campuran sirap gula dan madu. Buah kurma berisi gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat membekal tenaga kepada tubuh.
Rincian kandungan gizi kurma (per 100 g)
(Sumber: USDA National Nutrient Database)
Unsur                Nilai gizi                  % kecukupan
Energi                  277 Kkal                       14%
Karbohidrat        74,97 g                           58%
Protein               1.81g                                3%
Total Lemak        0.15 g                           <1%
Kolesterol           0 mg                                0%
Serat makanan  6.7g                                 18%
Asid Folat            15 mcg                            4%
Niacin                   1,610 mg                      10%
Asid pantotenat 0.805 mg                          16%
Piridoksin            0,249 mg                       19%
Riboflavin            0,060 mg                      4.5%
Thiamin                0.050 mg                        4%
Vitamin A            149 IU                            5%
Vitamin C             0 mg                               0%
Vitamin K             2,7 mcg                          2%
Sodium                   1 mg                            0%
Potasium             696 mg                          16%
Kalsium                64 mg                           6.5%
Tembaga          0.362 mg                          40%
Besi                   0.90 mg                         11%
Magnesium        54 mg                            13%
Mangan               0.296 mg                     13%
Fosfor                  62 mg                           9%
Seng                     0.44 mg                       4%
Beta karoten      89 mcg                           –
Lutein-zeaxanthin 23 mcg                         –

Kandungan nutrisi kurma
Kurma memiliki kandungan nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh. Tabel di atas menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang ada pada kurma.
Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asid folat.  Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik.  Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.

Khasiat buah kurma
1.       Memakan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.

2.       Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus.
3.       Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar. Sebagai makanan laksatif (laxative food).
4.        kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
5.       Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
6.       Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
7.       Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
8.       Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroneri dan stroke.
9.       Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
1-   Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
1-   Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
1-   Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
1-   Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, iatu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.

Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma!

-          Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
-          Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .

-          Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
-          Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004).
Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University keatas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Gum Arabic selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).
Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Gum Arabic mampu mengurangkan paras gula dalam darah.

Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.

Gum Arabic adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Gum Arabic didalam produk mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata, cirit birit.

Kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Air Zam-zam: Khasiat dan Keistimewaannya

Tidak ramai yang tahu bagaimana telaga zam-zam boleh mengeluarkan puluhan juta liter pada musim haji dan ia tidak pernah kering walaupun sekali.

Seorang pengkaji diperintahkan oleh raja Faisal untuk menyelidik telaga zam-zam bagi menjawab tuduhan liar seorang doktor dari Mesir.

Berapa Juta Liter Air Zam-Zam?

Berapa banyak air zam-zam yang di ambil setiap kali musim haji? Mari kita kira secara rambang,Jemaah haji yang datang dari seluruh pelusuk dunia pada setiap musim haji dewasa ini berjumlah lebih kurang dua juta orang.

Semua jemaah diberi 5 liter air zam-zam ketika pulang ke tanah airnya, jika 2 juta orang membawa pulang masing-masing 5 liter air zam-zam ke negaranya, ini sahaja sudah menjadi 10 juta liter
.

Disamping itu sepanjang berada di Mekah dan kebanyakannya jemaah tinggal 25 hari dan setiap orang menghabiskan 1 liter sehari maka jumlahnya sudah 50 juta liter.



Keanehan Air Zam-Zam

Pada tahun 1971, seorang doktor dari Mesir mengatakan kepada akhbar di Eropah bahawa air zam-zam tidak sihat untuk diminum.

Pendapatnya berdasarkan bahawa kota Mekah itu ada di bawah garis permukaan laut, Air Zamzam itu berasal dari air sisa buangan penduduk kota Mekah yang meresap, kemudian mendap terbawa bersama-sama air hujan dan keluar dari telaga air zamzam.

Berita ini sampai ke telinga Raja Faisal yang kemudian memerintahkan Menteri Pertanian dan Sumber Air untuk menyelidiki masalah ini dan menghantar sampel air zam-zam ke makmal-makmal di Eropah untuk diuji.

Tariq Hussain seorang jurutera kimia yang bekerja di Institut Penapisan Air Laut untuk diminum di Jedah, mendapat tugas menyelidikinya.

Pada masa memulakan tugasnya Tariq belum ada gambaran bagaimana telaga air zam-zam boleh menyimpan air yang begitu banyak seperti tidak ada hadnya.

Ketika sampai di dalam sumur, Tariq amat terkejut apabila melihat bahawa ukuran “kolam” telaga itu hanya 18 x 14 kaki saja (Kira-kira 5 x 4 meter).

Tidak terbayang bagaimana telaga sekecil ini boleh mengeluarkan jutaan galen air setiap kali musim haji, dan ini berlaku sejak ribuan tahun yang lalu semenjak zaman Nabi Ibrahim AS
.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mata air zam-zam boleh mengeluarkan air sebanyak 11-18 liter air per saat, dengan demikian setiap minit 660 liter air akan dihasilkan, itulah yang mengejutkan.

Tariq mula mengukur kedalaman air telaga dan meminta pembantunya masuk ke dalam air, ternyata air telaga itu hanya mencapai sedikit di atas bahu pembantunya yang tinggi tubuhnya 5 kaki 8 inci.

Lalu dia menyuruh pembantunya untuk memeriksa, apakah mungkin ada cerukan atau saluran paip di dalamnya. Setelah memeriksa dari satu tempat ke tempat lainnya, ternyata tidak menemui apapun!

Dia berfikir mungkin sahaja air telaga ini diambil dari luar melalui saluran pam berkapisiti besar, jika itu keadaannya maka dia boleh melihat turun-naiknya permukaan air secara tiba-tiba.

Tetapi dugaannya meleset, beliau tidak menemui gerakan air yang mencurigakan, juga tidak menemui ada alat yang boleh mendatangkan air dalam jumlah besar.


Seterusnya dia minta pembantunya masuk lagi ke dalam telaga, lalu menyuruh berdiri dan diam ditempatnya sambil mengamati sekelilingnya.

Perhatikan dengan cermat dan laporkan apa yang terjadi walau sekecil apapun, setelah melakukan proses ini dengan cermat, pembantunya tiba-tiba mengangkat kedua tangannya sambil berteriak:

“Alhamdulillah, Saya temuinya ! Pasir halus menari-nari di bawah telapak kakiku, dan air itu keluar dari dasar telaga”.


Lalu pembantunya diminta berpusing mengelilingi telaga ketika tiba masa pengepaman air (untuk disalurkan ke tempat pengagihan air) berlaku. Dia merasakan bahawa air yang keluar dari dasar telaga sama besarnya seperti sebelum tempoh pengepaman.

Aliran air yang keluar besarnya sama di setiap titik di semua kawasan, ini menyebabkan permukaan telaga itu stabil tidak ada goncangan yang besar.


Mengandungi Zat Anti Kuman

Hasil penyelidikan sampel air di Eropah dan Arab Saudi menunjukkan bahawa air zam-zam mengandungi zat fluorida yang ada daya efektif membunuh kuman, sama seperti sudah mengandungi ubat.

Lalu perbezaan air zam-zam dibandingkan dengan air telaga lain di Mekah dan sekitar Arab adalah dalam hal kuantiti kalsium dan garam magnesium
.

Kandungan kedua-kedua mineral itu sedikit lebih banyak pada air zam-zam, mungkin sebab itulah air zam-zam dapat menyegarkan bagi jemaah yang keletihan.

Keistimewaan lain komposisi dan rasa kandungan garamnya sentiasa stabil sentiasa sama dari sejak terbentuknya telaga ini. Rasanya” selalu terjaga, diakui oleh semua jemaah haji dan umrah yang selalu datang setiap tahun.

Boleh Menyembuhkan Penyakit 

Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, air zam-zam ini air yang sangat diberkahi, ia adalah makanan yang mengandungi gizi”.

Nabi S.A.W. menambahkan: “Air zamzam bermanfaat untuk apa saja yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika engkau meminumnya agar hilang rasa hausmu, maka Allah akan menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril, minuman dari Allah untuk Ismail”.
(HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu Majah, dari Ibnu Abbas).

Rasulullah (S.A.W.) pernah mengambil air zam-zam dalam sebuah kendi dan bekas dari kulit, kemudian membawanya kembali ke Madinah dan Air zam-zam itu digunakan Rasulullah (saw) untuk memercikkan kepada orang sakit dan kemudian disuruh meminumnya.

Dalam penyelidikan ilmiah yang dilakukan di makmal Eropah, terbukti bahawa air zamzam memang lain dari yang lain. Kandungan airnya berbeza dengan telaga-telaga yang ada di sekitar Makah.

1) Kadar Kalsium dan garam Magnesiumnya lebih tinggi dibanding telaga lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa haus dan kesan penyembuhan.

2) Air Zam-zam juga mengandungi zat fluorida yang berkhasiat memusnahkan kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan airnya.

3) Yang juga menakjubkan adalah tidak ada sedikit pun lumut di telaga ini. Air Zam-zam sentiasa bebas dari pencemaran kuman.

4) Ajaibnya lagi, pada masa semua telaga air di sekitar Mekah dalam keadaan kering, telaga air zam-zam tetap berair. Dan air zam-zam memang tidak pernah kering sepanjang zaman.


Beberapa ulama fiqah mencadangkan agar jemaah haji membawa air zam-zam ketika pulang ke negaranya kerana air zam-zam boleh jadi sebagai ubat untuk penyembuhan.

Ini terbukti ramai jemaah dari negara umat Islam mahupun negara lain yang pernah merasakan keajaiban air zam-zam.

pati Jus Delima Bio Emas

PATI JUS DELIMA BIO EMAS KAYA DENGAN ZAT DAN VITAMIN UNTUK MERAWAT DAN MENCEGAH PENYAKIT KRONIK

pati Jus Delima Bio Emas adalah formula yang dirumus khas oleh Dr. Abdul Razak bin Ibrahim MD.(UKM), MSc.(Biochem),(USA) hasil daripada kajiannya selama lebih tiga tahun. pati Jus Delima Bio Emas adalah jenama makanan kesihatan yang dicipta oleh beliau daripada kombinasi ekstrak buah-buah pilihan yang termaktub dalam Al Quran sebagai makanan sunnah yang terdiri daripada ekstrak buah delima, minyak biji anggur, minyak biji zaitun, kurma, manna, madu lebah dan diperkaya dengan air yang terbaik diatas muka bumi iaitu air zam-zam.


Selepas tamat pengajian sarjana di universiti di Michigan, USA, beliau bekerja disebuah kilang membuat ubat di Amerika selama 10 tahun. Pada masa itulah beliau mula membuat kajian keatas alternatif ubatan herba.

Pada masa lapangnya Dr Razak telah berkesempatan melawat ke penempatan yang dihuni oleh orang-orang yahudi. Di sana beliau mendapati golongan tua yahudi enggan menggunakan ubat-ubat moden sebaliknya mereka didapati menyediakan ramuan sendiri untuk dijadikan ubat yang terdiri daripada bijian anggur dan bijian zaitun serta delima yang ditumbuk bagi mendapatkan ekstraknya.

Apabila ditanya oleh Dr Razak kenapa mereka lebih yakin kepada ubatan yang dihasilkan daripada buah anggur, zaitun dan delima, orang yahudi ini menyatakan kebaikan buah ini telah tercatat bukan sahaja dalam kitab Injil bahkan juga dalam Kitab Suci Al Quran.

Bertolak daripada insiden inilah telah mendorong Dr Razak memulakan kajian terhadap lima jenis buah-buahan dan juga madu lebah serta manna atau Arabic Gum.

Beliau telah membuat rawatan menggunakan pati Jus Delima  ini keatas pesakit-pesakitnya selama tiga tahun dan mendapati kesan yang amat positif terhadap penyakit-penyakit kronik seperti strok, serangan jantung, kanser payudara, kanser servis, kanser prostat, gout, resdung, kencing manis atau diabetes.

Setelah melihat kesan positif ini, beliau bekerjasama dengan seorang rakannya iaitu Encik Nordin Haji Jusoh untuk mengeluarkan secara komersial dengan menggunakan jenama pati Jus Delima Bio Emas.

Mereka telah memilih kilang milik Syarikat Sidratul Corporation dai Kuala Kangsar, Perak sebagai pehak yang mengilangkan pati Jus Delima Bio Emas. Pemilihan kilang ini adalah atas asas bahawa kilang ini mengamalkan konsep IMP iaitu Amalan Pengilangan Mengikut Kehendak Syariah.

Di bawah ini adalah fakta mengenai kehebatan buah-buah yang menjadi komponen BioDeliama:

Buah Zaitun : Khasiat dan Keistimewaannya
"Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). 

Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun 7 kali di mana sebanyak 2 kali ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah- buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tiin.. Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. 

Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat.

Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan:
1       Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, bertindak sebagai penambah zat makanan, 
- -    mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun.
4.       Membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.
5.       Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit. 

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. Satu kajian yang telah dijalankan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. 

Didapati bahawa negara yang mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut. 

Dalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar-pakar sains mendapati diet dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya. 

Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Sekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah. 

Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung. 

Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan. Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi.

Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. 

Berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)”.

Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.

Minyak Biji Anggur: Khasiat dan Keistimewaannya
Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. 

Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia. Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain.
OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C. Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin.

Ia adalah agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan membantu menguatkan sistem imun dan menurunkan kolasterol menghalang pembetukan darah beku memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.
"Minyak Biji Anggur mengandungi OPC terbaik & tertinggi dalam  sumber semulajadi. OPC's ialah antioksida yang utama dan penting & mempunyai kekuatan 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C"

MINYAK BIJI ANGGUR adalah semulajadi, serta tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Ia dapat membantu menguatkan sistem imun, menurunkan kolasterol, menghalang pembetukan darah beku dan memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.

Firman Allah bermaksud.”Kami adakan di bumi kebun-kebun yang berisi pohon-pohon kurma dan buah-buah anggur dan kami pancarkan di sana mata air, supaya mereka makan buah-buahnya dan apa-apa yang diusahakan oleh tangan mereka. Tiadakah mereka berterima kasih (kepada kami).”

Manafaat kesihatan OPC
Bertindak sebagai antiopengoksida yang unggul dengan melindungi sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas
- Menurunkan paras kolasterol LDL, dengan itu risiko penyakit kardiovaskular juga berkurang
(serangan jantung, angin ahmar,edema dan thrombosis)
-Mengurangkan pengumpulan platelet, dengan itu menurunkan risiko arterioklerosis
-Meningkatkan kekuatan dan kekenyalan salur darah, melindunginya daripada pecah, kebocoran
dan degenerasi dalm badan.
-Merencat pembengkakan (ederma) dan keradangan.
-Melegakan masaalah berpunca daripada vena varikos.
-Mengurangkan ketidakselesaaan wanita berkaitan dengan PMS dan putus haid.
-Mengurangkan kecenderungan ke arah Retinopati Diabetes.
-Memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien
dan meningkatkan kekenyalannya.

Buah Delima: Khasiat dan Keistimewaannya
Sejak dulu,delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang diolah menjadi minuman segar. Tak jarang pula diolah menjadi ubat penyembuh pelbagai penyakit.Seluruh bahagian tumbuhan delima ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan.

 Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk:
- pengubatan sakit perut kerana cacingan,
- buang air besar mengandung darah dan lendir (disentri),
- diarea kronis,
- perdarahan seperti buasir berdarah,
- muntah darah,
- batuk darah,
- perdarahan rahim,
- perdarahan rektum,
- prolaps rektum,
- radang tenggorok,
- radang telinga,
- keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.

Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita (taeniasis), batuk, diarea. 
Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi, perdarahan dan bronkchitis.

Buahnya boleh juga dimanfaatkan untuk:
- menurun berat badan,
- cacingan,
- sariawan,
- tenggorokan sakit, suara parau,
- tekanan darah tinggi,
- sering kencing,
- rematik (artritis),
- perut kembung.
- Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun demam, batuk, keracunan dan cacingan.

Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa- senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk menghentikan cirit birit atau disentri. Air rebusan bunganya boleh dijadikan alternatif pereda sakit gigi.

Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan hemostatik yang baik untuk keputihan.Jus buah delima  pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak.
Selain itu,delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi, kerana itu ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas.

Buah Kurma: Khasiat dan Keistimewaannya
 Nama botani kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma segar memiliki isi berserat lembut dan rasanya sangat manis, seperti campuran sirap gula dan madu. Buah kurma berisi gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat membekal tenaga kepada tubuh.
Rincian kandungan gizi kurma (per 100 g)
(Sumber: USDA National Nutrient Database)
Unsur                Nilai gizi                  % kecukupan
Energi                  277 Kkal                       14%
Karbohidrat        74,97 g                           58%
Protein               1.81g                                3%
Total Lemak        0.15 g                           <1%
Kolesterol           0 mg                                0%
Serat makanan  6.7g                                 18%
Asid Folat            15 mcg                            4%
Niacin                   1,610 mg                      10%
Asid pantotenat 0.805 mg                          16%
Piridoksin            0,249 mg                       19%
Riboflavin            0,060 mg                      4.5%
Thiamin                0.050 mg                        4%
Vitamin A            149 IU                            5%
Vitamin C             0 mg                               0%
Vitamin K             2,7 mcg                          2%
Sodium                   1 mg                            0%
Potasium             696 mg                          16%
Kalsium                64 mg                           6.5%
Tembaga          0.362 mg                          40%
Besi                   0.90 mg                         11%
Magnesium        54 mg                            13%
Mangan               0.296 mg                     13%
Fosfor                  62 mg                           9%
Seng                     0.44 mg                       4%
Beta karoten      89 mcg                           –
Lutein-zeaxanthin 23 mcg                         –

Kandungan nutrisi kurma
Kurma memiliki kandungan nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh. Tabel di atas menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang ada pada kurma.
Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asid folat.  Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik.  Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat.

Khasiat buah kurma
1.       Memakan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.

2.       Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus.
3.       Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar. Sebagai makanan laksatif (laxative food).
4.        kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
5.       Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
6.       Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
7.       Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Zat besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
8.       Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroneri dan stroke.
9.       Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
1-   Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
1-   Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
1-   Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
1-   Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, iatu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.

Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma!

Buah Goji: Khasiat dan Keistimewaannya
Goji (Lycium barbarum dan L. chinense) mengandungi:
-           beta-karoten,
-          Vitamin C,
-          Vitamin B1, dan B2,
-          beta-sitosterol ( agen anti-radang)
-          linoleic asid ( asid lemak),
-          immunologikal polisakarida yang aktif (5-8%),
-          sesquiterpenoids (cyperone, solavetivone),
-          tetraterpenoids (zeaxanthin, physalin)
-          betaine (0.1%).

 Khasiat:
Membantu memanjangkan usia
Buah goji mengandungi komposisi Molekul Polisakarida dan anti oksida yang kuat yang dapat melambatkan proses ketuaan dengan menghalang pemusnahan sel - sel tubuh oleh radikal bebas.
Meningkatkan tenaga dan kekuatan fizikal

Buah goji membantu meningkatkan keupayaan fizikal, stamina dan kecergasan badan. Ianya juga mampu mengurangkan keletihan dan kelesuan badan.

Awet Muda
Penggunaan goji mampu meransang (Human Growth Hormone) yang juga dikenali sebagai Hormon muda. Ianya berfungsi melambatkan proses penuaan dan mampu membaik pulih sel - sel kulit yang rosak.
Mengawal tekanan darah tinggi dan diabetis.

Berdasarkan kajian, Molikul Polisakarida yang terdapat pada buah goji membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Polisakarida juga membantu mengawal paras gula melalui tindak balas insulin.

Membantu mengawal paras kolestrol
- Buah goji mengandungi beta-sitosterol yang bertindak untuk mengawal paras kolestrol dalam badan.
- Membantu mengurangkan berat badan
- Polisakarida di dalam buah Goji membantu dalam pengawalan berat badab kerana ianya menggalakkan  penukaran makanan kepada tenaga dan bukannya lemak.
- Membantu mengurangkan masalah tidur
- Buah goji telah lama digunakan untuk merawat penyakit insomia iaitu kesukaran untuk tidur. Amalan pemakanan buah goji amat membantu mengatasi masalah ini terutamanya dikalangan mereka yang telah berumur.
- Membantu mengawal dan melawan penyakit kanser
- Buah goji mengandungi Germanium yang berperanan sebagai anti kanser yang kuat. Selain itu, kewujudan - - Molekul Polisakarida dan anti - oksida di dalam buah goji juga dikatakan mampu menghalang penghasilan sel kanser.
- Melindungi DNA

Dr. Bruce Ames dari universiti California di Berkelay mengangarkan setiap sel DNA kita diserang oleh radikal bebas lebih daripada 10,000 kali sehari. Bagi mengatasinya, anti oksida adalah senjata yang amat berkesan untuk melawannya. 

Anti oksida mampu meneutralkan kesan - kesan radikal bebas serta membenarkan tubuh mengembalikan fungsi normal dan menyihatkan. Penyelidikan sains membuktikan anti oksida dalam goji merupakan pertahanan tubuh yang terbaik melawan radikal bebas.

Manna atau Gum Arabic: Khasiat dan Keistimewaannya
Banyak kajian saintifik keatas Gum Arabic mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik.
Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. 

Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic :
-          Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
-          Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
-          Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
-          Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.

-          Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
-          Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .

-          Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
-          Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004).
Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University keatas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Gum Arabic selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).
Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Gum Arabic mampu mengurangkan paras gula dalam darah.

Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia.

Gum Arabic adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Gum Arabic didalam produk mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata, cirit birit.

Kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Gum Arabic dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. Ini bermakna Gum Arabic adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Air Zam-zam: Khasiat dan Keistimewaannya

Tidak ramai yang tahu bagaimana telaga zam-zam boleh mengeluarkan puluhan juta liter pada musim haji dan ia tidak pernah kering walaupun sekali.

Seorang pengkaji diperintahkan oleh raja Faisal untuk menyelidik telaga zam-zam bagi menjawab tuduhan liar seorang doktor dari Mesir.

Berapa Juta Liter Air Zam-Zam?

Berapa banyak air zam-zam yang di ambil setiap kali musim haji? Mari kita kira secara rambang,Jemaah haji yang datang dari seluruh pelusuk dunia pada setiap musim haji dewasa ini berjumlah lebih kurang dua juta orang.

Semua jemaah diberi 5 liter air zam-zam ketika pulang ke tanah airnya, jika 2 juta orang membawa pulang masing-masing 5 liter air zam-zam ke negaranya, ini sahaja sudah menjadi 10 juta liter
.

Disamping itu sepanjang berada di Mekah dan kebanyakannya jemaah tinggal 25 hari dan setiap orang menghabiskan 1 liter sehari maka jumlahnya sudah 50 juta liter.



Keanehan Air Zam-Zam

Pada tahun 1971, seorang doktor dari Mesir mengatakan kepada akhbar di Eropah bahawa air zam-zam tidak sihat untuk diminum.

Pendapatnya berdasarkan bahawa kota Mekah itu ada di bawah garis permukaan laut, Air Zamzam itu berasal dari air sisa buangan penduduk kota Mekah yang meresap, kemudian mendap terbawa bersama-sama air hujan dan keluar dari telaga air zamzam.

Berita ini sampai ke telinga Raja Faisal yang kemudian memerintahkan Menteri Pertanian dan Sumber Air untuk menyelidiki masalah ini dan menghantar sampel air zam-zam ke makmal-makmal di Eropah untuk diuji.

Tariq Hussain seorang jurutera kimia yang bekerja di Institut Penapisan Air Laut untuk diminum di Jedah, mendapat tugas menyelidikinya.

Pada masa memulakan tugasnya Tariq belum ada gambaran bagaimana telaga air zam-zam boleh menyimpan air yang begitu banyak seperti tidak ada hadnya.

Ketika sampai di dalam sumur, Tariq amat terkejut apabila melihat bahawa ukuran “kolam” telaga itu hanya 18 x 14 kaki saja (Kira-kira 5 x 4 meter).

Tidak terbayang bagaimana telaga sekecil ini boleh mengeluarkan jutaan galen air setiap kali musim haji, dan ini berlaku sejak ribuan tahun yang lalu semenjak zaman Nabi Ibrahim AS
.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mata air zam-zam boleh mengeluarkan air sebanyak 11-18 liter air per saat, dengan demikian setiap minit 660 liter air akan dihasilkan, itulah yang mengejutkan.

Tariq mula mengukur kedalaman air telaga dan meminta pembantunya masuk ke dalam air, ternyata air telaga itu hanya mencapai sedikit di atas bahu pembantunya yang tinggi tubuhnya 5 kaki 8 inci.

Lalu dia menyuruh pembantunya untuk memeriksa, apakah mungkin ada cerukan atau saluran paip di dalamnya. Setelah memeriksa dari satu tempat ke tempat lainnya, ternyata tidak menemui apapun!

Dia berfikir mungkin sahaja air telaga ini diambil dari luar melalui saluran pam berkapisiti besar, jika itu keadaannya maka dia boleh melihat turun-naiknya permukaan air secara tiba-tiba.

Tetapi dugaannya meleset, beliau tidak menemui gerakan air yang mencurigakan, juga tidak menemui ada alat yang boleh mendatangkan air dalam jumlah besar.


Seterusnya dia minta pembantunya masuk lagi ke dalam telaga, lalu menyuruh berdiri dan diam ditempatnya sambil mengamati sekelilingnya.

Perhatikan dengan cermat dan laporkan apa yang terjadi walau sekecil apapun, setelah melakukan proses ini dengan cermat, pembantunya tiba-tiba mengangkat kedua tangannya sambil berteriak:

“Alhamdulillah, Saya temuinya ! Pasir halus menari-nari di bawah telapak kakiku, dan air itu keluar dari dasar telaga”.


Lalu pembantunya diminta berpusing mengelilingi telaga ketika tiba masa pengepaman air (untuk disalurkan ke tempat pengagihan air) berlaku. Dia merasakan bahawa air yang keluar dari dasar telaga sama besarnya seperti sebelum tempoh pengepaman.

Aliran air yang keluar besarnya sama di setiap titik di semua kawasan, ini menyebabkan permukaan telaga itu stabil tidak ada goncangan yang besar.


Mengandungi Zat Anti Kuman

Hasil penyelidikan sampel air di Eropah dan Arab Saudi menunjukkan bahawa air zam-zam mengandungi zat fluorida yang ada daya efektif membunuh kuman, sama seperti sudah mengandungi ubat.

Lalu perbezaan air zam-zam dibandingkan dengan air telaga lain di Mekah dan sekitar Arab adalah dalam hal kuantiti kalsium dan garam magnesium
.

Kandungan kedua-kedua mineral itu sedikit lebih banyak pada air zam-zam, mungkin sebab itulah air zam-zam dapat menyegarkan bagi jemaah yang keletihan.

Keistimewaan lain komposisi dan rasa kandungan garamnya sentiasa stabil sentiasa sama dari sejak terbentuknya telaga ini. Rasanya” selalu terjaga, diakui oleh semua jemaah haji dan umrah yang selalu datang setiap tahun.

Boleh Menyembuhkan Penyakit 

Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, air zam-zam ini air yang sangat diberkahi, ia adalah makanan yang mengandungi gizi”.

Nabi S.A.W. menambahkan: “Air zamzam bermanfaat untuk apa saja yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika engkau meminumnya agar hilang rasa hausmu, maka Allah akan menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril, minuman dari Allah untuk Ismail”.
(HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu Majah, dari Ibnu Abbas).

Rasulullah (S.A.W.) pernah mengambil air zam-zam dalam sebuah kendi dan bekas dari kulit, kemudian membawanya kembali ke Madinah dan Air zam-zam itu digunakan Rasulullah (saw) untuk memercikkan kepada orang sakit dan kemudian disuruh meminumnya.

Dalam penyelidikan ilmiah yang dilakukan di makmal Eropah, terbukti bahawa air zamzam memang lain dari yang lain. Kandungan airnya berbeza dengan telaga-telaga yang ada di sekitar Makah.

1) Kadar Kalsium dan garam Magnesiumnya lebih tinggi dibanding telaga lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa haus dan kesan penyembuhan.

2) Air Zam-zam juga mengandungi zat fluorida yang berkhasiat memusnahkan kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan airnya.

3) Yang juga menakjubkan adalah tidak ada sedikit pun lumut di telaga ini. Air Zam-zam sentiasa bebas dari pencemaran kuman.

4) Ajaibnya lagi, pada masa semua telaga air di sekitar Mekah dalam keadaan kering, telaga air zam-zam tetap berair. Dan air zam-zam memang tidak pernah kering sepanjang zaman.


Beberapa ulama fiqah mencadangkan agar jemaah haji membawa air zam-zam ketika pulang ke negaranya kerana air zam-zam boleh jadi sebagai ubat untuk penyembuhan.

Ini terbukti ramai jemaah dari negara umat Islam mahupun negara lain yang pernah merasakan keajaiban air zam-zam.

Catatan Yang Ditampilkan

Sitemap

Back To Top