Salam Sejahtera... Kami adalah pengedar sah Jus Delima Bio Emas. Kami juga menguruskan pesanan online ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan courier dan juga pos laju. Bagi penghantaran di Semenanjung tidak ada kos dikenakan. Sabah/Sarawak ditambah RM9.00 bagi satu botol. Sila hubungi Hotline: 013-9040 627 atau facebook kami Klik DISINI Terima Kasih...datang lagi!!!

BIODELIMA Sesuai Untuk Kencing Manis atau Diabetes [Kemaskini]

Kencing manis atau diabetes selalunya dikaitkan dengan pengambilan makanan bergula yang berlebihan.

Kencing Manis @ Diabetes adalah satu keadaan dimana tahap gula didalam darah adalah tinggi dari normal. Ia juga merupakan salah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau stroke. 

Kencing Manis @ Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, dimana ia akan digunakan untuk bahan bakar, sebagai tenaga.

Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk ditukar menjadi tenaga dan juga akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi. 

Insulin mengawal keseimbangan glukos dalam badan dengan membantu pergerakan glukos dari darah ke dalam sel. Sekiranya anda mengalami Kencing Manis @ Diabetes Mellitus, glukos tidak boleh masuk ke dalam sel, sebaliknya kekal di dalam darah dan menyebabkan paras glukos tinggi dalam darah.


Kebiasaannya glukos ini akan berkumpul dalam saluran darah di bahagian bawah badan iaitu di bahagian kaki. Apabila saluran darah di bahagian kaki telah penuh ia akan memenuhi sal darah dibahagian betis dan sehingga ke paha atau di bahagian tangan.

Apabila glukos sudah tidak boleh bergerak lagi, bahagian tersebut mula kehilangan deria rasa atau bahagian anggota itu akan terasa kebas. Tahap seterusnya bahagian tersebut akan berubah warna menjadi kehitaman kerana tisu dan sel tidak menerima bekalan darah yang mengandungi oksigen.

Oleh kerana tahap glukos yang tinggi dalam saluran darah, ia akhirnya akan menyebabkan saluran darah akan pecah dan membentuk luka bagi membolehkan glukos itu keluar. Pada tahap ini luka tersebut menjadi sukar untuk sembuh dan menyebabkan kawasan sekitarnya mereput.

Lazimnya doktor akan memotong sahaja bahagian yang reput itu bagi mengawal luka tersebut merebak kebahagian atas kaki. Tetapi ianya tidak berakhir di situ sahaja malah pesakit akan dipotong beberapa kali sehingga ke paras paha.

Kenapakah Situasi Ini Berlaku?

Seperti yang dinyatakan diatas, penyebab kepada glukos tidak dapat ditukar kepada tenaga ialah kegagalan insulin berfungsi atau badan tidak dapat membekalkan insulin bagi menukarkan glukos kepada tenaga. 

Semua ini berlaku kerana pankreas yang merupakan organ yang menghasilkan insulin tidak berfungsi samada kerana berlaku kerosakan sel-selnya atau disebabkan jangkitan penyakit. Apabila pankreas tidak dapat mengeluarkan insulin maka glukos gagaWanita Mingguan Biodelima l ditukar menjadi tenaga dan tinggallah glukos tersebut di dalam saluran darah dan menyebabkan kandungan darah mengandungi kadar glukos (gula) yang amat berlebihan.

Bagi mengatasi masaalah ini, doktor akan menggunakan insulin daripada luar badan bagi menggantikan kekurangan insulin semulajadi dalam badan.

Insulin ini disuntik pada kebiasaannya di bahagian perut supaya ia cepat sampai ke organ-organ yang berkaitan. 

Apabila pengambilan insulin luar ini telah bermula maka pesakit tersebut akan bergantung sepanjang hayat kepada suntikan. Ini berlaku kerana tindakan yang diambil hanya untuk menggantikan kekurangan insulin tulin dalam badan tanpa mengambil tindakan merawat kerosakan pankreas iaitu organ yang mengeluarkan insulin.

Kenapa kita harus membiarkan dan meninggalkan pankreas dalam keadaan rosak begitu sahaja tanpa ada langkah-langkah merawatnya agar kembali normal seperti dahulu?

Memasukkan insulin luar kedalam badan bukan langkah merawat pankreas sebaliknya hanya mengambil alih  fungsi insulin badan yang tidak mampu dihasilkan oleh pankreas.

Oleh itu pesakit kencing manis perlulah menukar tanggapan bahawa penyuntikan insulin itu merupakan jalan terakhir atau muktamad untuk merawat kencing manis atau diabetes. Tindakan itu bukan merawat sebenarnya, sebaliknya adalah langkah terdesak untuk menukarkan glukos kepada tenaga.

Kenapa kita melupakan untuk mengambil tindakan membaikpulih pakreas? 

Bukankah dengan membaik pulih pankreas, ia akan memberi peluang kedua kepada organ itu berfungsi semula dan dengan itu kita boleh meninggalkan insulin luar yang dihasilkan daripada babi?

Di sinilah peranan yang dimainkan oleh BioDelima dimana dalam BioDelima terdapat vitamin-vitamin A, B, B1, B2, B3, B Komlpex, C dan E serta zat mineral yang membantu menggantikan sel-sel badan yang rosak dengan sel-sel yang baru.

Zat-zat, vitamin dan mineral yang ada dalam BioDelima akan membantu memulihkan kerosakan sel-sel dan tisu pankreas yang mana akhirnya memulihkan sepenuhnya kerosakan yang berlaku serta memulihkan fungsi asalnya untuk menghasilkan insulin. 

Apabila pankreas telah pun sembuh dan berfungsi sepenuhnya mengeluarkan insulin, maka tidak perlu lagi bergantung kepada insulin luar yang juga merupakan bahan yang tidak halal.

Proses pemulihan ini sebenarnya mengambil masa yang lama juga kerana proses merawat pankreas ini dilakukan oleh zat-zat, vitamin dan mineral asli yang terkandung dalam bahan-bahan dalam BioDelima iaitu yang terdiri daripada buah delima, kurma, biji anggur, biji zaitun, goji, manna, madu lebah dan air zam-zam tanpa sebarang unsur dadah.

Di bawah ini dua kes pengidap kencing manis yang menggunakan BioDelima untuk merawat. Nenek ini berusia lebih 60 tahun dan mengidap kencing manis sejak lebih 10 tahun dahulu.

Selepas mengidap kencing manis, beliau juga diserang stroke dibahagian kiri badannya termasuk bahagian muka.

Mingguan Wanita BioDelima
Bahagian kaki sebelah kanan nenek ini telah menjadi hitam terutama di bahagian atas dan jari-jarinya.
Mingguan Wanita BioDelima
Oleh kerana tahap kencing manisnya sudah kronik, 3 jarinya telah dipotong beberapa tahun lepas bagi mengelakkan ianya merebak ke bahagian atas.
Mingguan Wanita BioDelima
Walaubagaimana pun, penyakit itu tidak sembuh malah terus merebak kebahagian lain pula dan keadaannya telah menjadi hitam atau gangerin dan mula berkudis. Tidak ada pilihan lain melainkan terpaksa dipotong sekali lagi.
Mingguan Wanita BioDelima
Pada 14 Jun 2012 lepas, anaknya telah membeli 3 botol BioDelima 530ml dan memberikan nenek itu minum 2 sudu pagi, 2 sudu tengahari dan 2 sudu sebelum tidur malam, serta menyapu BioDelima diatas luka-luka itu, selepas 5 hari, semua bengkak di bahagian kakinya telah surut dan luka-luka serta kudisnya telah kering.
Mingguan Wanita BioDelima
Diatas ini pula ialah gambar betis seorang wanita yang berumur 30han yang mengidap penyakit kencing manis. Betis dan jarinya telah pun berkudis dan tidak mahu sembuh walau pun mengamalkan ubat-ubat yang biasa diambilnya.
Mingguan Wanita BioDelima
Setelah beliau meminum BioDelima sebanyak 375ml dan menyapu keatas kudis-kudisnya, keadaan kudisnya telah kering dan beransur sembuh.

Sekarang keadaan badannya lebih bertenaga dan tidak mudah letih kerana dalam BioDelima terdapat madu lebah dan buah kurma yang membekalkan tenaga.

Kedua-dua kes ini adalah di bawah seliaan penulis sendiri.


Wanita Mingguan Video BioDelima


KEMASKINI:


Pada 8 November lepas saya menerima satu pertanyaan daripada pengguna Biodelima yang juga salah seorang daripada Rakan Niaga saya bertanyakan kenapa selepas meminum Biodelima kandungan gula dalam darahnya meningkat kepada bacaan 17 sedangkan sebelum itu tidak setinggi itu.

Bagi memberi penjelasan kepada isu tersebut, saya minta beliau menceritakan sejarah kesihatan beliau bagi membolehkan saya mengesan sebab sebenar kenapa kandungan gula dalam darah beliau meningkat sedangkan Biodelima ini salah satu fungsinya ialah merawat penyakit kencing manis.

Beliau memaklumkan sebenarnya beliau telah mengidap penyakit kencing manis telah lama dan sebelum mengambil Biodelima, beliau telah pun menggunakan beberapa supplemen lain seperti Monavie dan juga mendapatkan bekalan ubat daripada hospital.

Beliau juga terkena serangan strok sejak setahun lebih yang lalu.

Saya juga meminta beliau memberikan senarai makanan dan minuman harian yang menjadi kegemaran dan amalan beliau setiap hari.,

Semua diet yang dinyatakan adalah normal melainkan minuman habit beliau iaitu kopi pra campuran yang diminum setiap hari.

Bagi diet biasa seperti nasi, ikan, daging dan sayuran adalah biasa sahaja dan tidak menjadi sebagai pantang larang bagi pengguna yang mengidap kencing manis meminum Biodelima.

Bagaimana pun pada diet minuman beliau, saya mendapati kopi pra campuran yang diamalkan oleh beliau yang mengandungi 16 bahan-bahan. Bahan-bahan tersebut ialah:

 • Kopi Arabica Mendahling (DeCaf)
 • Krimer Bukan Tenusu
 • Buah Mahkota Dewa (Phaleria Macrocarpa)
 • Tribulus Terresteris
 • Maca Peruvian
 • Ginseng Panax Radix
 • Habbatus Sawda
 • Kulit Manggis
 • Kayu Manis
 • Mengkudu
 • Temulawak
 • Jeranggau
 • Buah Pala
 • Goji (Wolfberry)
 • Madu
 • Gula

Saya telah membuat semakan mengenai kemungkinan pengambilan kopi pracampuran atau premix coffe boleh memberi kesan kepada pengidap kencing manis, maka saya menemui hasil kajian seorang profesor daripada Universiti Sains Malaysia mengenai topik berikut:

Kenapa Minuman 3-in-1 Bahaya?


Pensyarah Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan,UniversitiSains Malaysia (USM), Prof. Madya Shariza Abd. Razak berkata, walaupun ada minuman itu dikatakan menganduni ginseng atau tongkat ali untuk menambahkan tenaga namun kandungannya amat sedikit.

“Ia tidak memberi sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak iaitu lebih daripada tiga sudu teh.”

“Namun ramai yang tidak menyedarinya kerana ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi tersebut,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Menurut Shariza, selain kandungan gula yang tinggi, kebanyakan minuman 3-dalam-1 yang dijual di pasaran juga menggunakan krimmer susu bukan tenusu iaitu yang dihasilkan daripada minyak kelapa sawit.

Katanya, krimer tersebut merupakan sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan kerana ia boleh menyumbat saluran arteri darah dan seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar.

Kesannya, para pesakit jantung atau diabetes yang minum minuman itu secara tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit mereka menjadi lebih serius.

Info Kandungan minuman 3-dalam-1:
* Mengandungi lebih tiga sudu teh gula dalam setiap pek.
* Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman tersebut.
* Selain gula, krimmer yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan.
* Turut mengandungi kafein yang menyebabkan rasa berdebar (palpitasi) dan menyukarkan tidur pada waktu malam.
* Setiap pek mengandungi sehingga 200 kalori.
* Jumlah kalori itu sama dengan dua keeping roti atau sepinggan nasi.
* Jika diambil tiga paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang kepada berat badan berlebihan.
* Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti tongkat ali, kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana bahan-bahan itu mahal dan sukar untuk diperoleh.
Rujukkan: Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia
Mengikut penemuan profesor tersebut, dua bahan yang terdapat dalam kopi premix yang boleh menyebabkan kesan buruk kepada pengidap kencing manis ialah krimer bukan tenusu dan gula yang berlebihan yang digunakan untuk menenggelamkan rasa pahit bahan-bahan lain yang digunakan dalam campuran kopi itu.

Saya dengan ini menasihatkan kepada pengguna Biodelima yang menggunakan Biodelima untuk penyakit kencing manis, hendaklah mengelakkan daripada minum apa juga jenama kopi campuran kerana ia akan menyebabkan kandungan gula dalam darah meningkat.

Tidak ada faedahnya ambil Biodelima untuk merawat kencing manis dan pada masa yang sama anda mengambil gula yang berlebihan dan juga mengambil krimer susu tanpa tenusu yang ternyata membahayakan kesihatan.

sumber:  www.lppkn.gov.my 
              infoterkini


Filed Under:Leave a Reply

Artikel Paling Popular Minggu Ini